Greek English Deutsch
Αρχική

Ομιλία στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Παιδική Ευημερία 5-6/7/2019, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

ΗΜ/ΝΙΑ: 7/7/2019 | Ενημερώσεις

Σοφία Κουκουρλή, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια

«Η Εικόνα του Κόσμου μου» Ομάδες Δημιουργικής Ανάπτυξης μέσω Ζωγραφικής (Art as Therapy) - Μέτρο Βελτίωσης της Παιδικής Ευημερίας

Η διερεύνηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα στον τομέα της ψυχικής υγείας των παιδιών κρίνεται απαραίτητη για την αξιολόγηση της παιδικής ευημερίας, όπως παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Παιδική Ευημερία.  

«Τα άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο κατά την παιδική ηλικία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μείζονος κατάθλιψης (1,69 με 2,07 φορές) από ότι εκείνα με υψηλότερο, ανεξάρτητα από την πορεία ζωής τους, ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους». (Ευθυμίου et al., 2013)

Τα παιδιά ως ευαίσθητες υπάρξεις προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις του περιβάλλοντός τους.  Το πρόγραμμα Art as Therapy επιτρέπει στα παιδιά μέσω της ζωγραφικής να δημιουργήσουν, να κατασκευάσουν, μια «Εικόνα του Κόσμου», όπως τον βιώνουν στο δικό τους εσωτερικό, ευαίσθητο κόσμο και στη συνέχεια παρέχει τη δυνατότητα μετασχηματισμού.  Τα παιδιά τις στιγμές που δημιουργούν, μεταμορφώνουν τον κόσμο γύρω τους.

Πιστεύοντας ότι η ορθότερη αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών επιπτώσεων είναι η πρόληψη, παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη λειτουργία του προγράμματος Art as Therapy σε ομάδες παιδιών Δημοτικού, στην Τήνο και την Αθήνα από το 2017 έως και το 2019 , ως μέτρο βελτίωσης της παιδικής ευημερίας. 

Κλείνοντας τονίστηκε ότι αυτό που πρέπει όλοι μας να κάνουμε, είναι να υποστηρίξουμε τα παιδιά να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να διατηρήσουν την άσβεστη επιθυμία τους για γνώση, ελεύθερη έκφραση, δημιουργία και προσφορά.

Πρακτικά συνεδρίου: Σελ. 203

http://www.childrenwelfaresm.com/sites/childrenwelfaresm.com/files/includes/c.w.-smile_praktika_1oy_diethnoys_epistimonikoy_synedrioy_gia_tin_paidiki_eyimeria_0.pdf

Βιβλιογραφικές Πηγές:

1. Ευθυμίου Κωνσταντίνος, Αργαλιά Ευτυχία, Κασκαμπά Ευγενία, Μακρή Αθανασία, 2013, Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία. Τι γνωρίζουμε για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα; Εγκέφαλος 50, 22-30, στον ιστότοπο: http://www.encephalos.gr/pdf/50-1-02g.pdf (τελευταία πρόσβαση 1/7/2019)

2. Dolto Francoise, 2003,  Η ασυνείδητη εικόνα του σώματος, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

3. Case Caroline & Dalley Tessa, 1992, The Handbook of Art Therapy, Routledge

4. Rubin Judith, 2001, Προσεγγίσεις στην Εικαστική Θεραπεία:  Θεωρία και Τεχνικές, Brunner/ Mazel Publishers

 

Οι εικόνες υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους.

 

 

Μοιραστείτε το...

Το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η πραγματική γνωριμία με τον εαυτό μας.  Φροντίδα για την ψυχή, αυτογνωσία, επίγνωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων, αποτελεί την πραγματική ουσία του είναι.  Μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, ώστε να αποκτήσουμε την πραγματική συνείδηση του εαυτού μας.

Π.Π.Γερμανού 13,
153 41 Αγία Παρασκευή

Τηλ.: +30 210 6397284
Κιν.: +30 6943 470586
e-Mail: info@gnothisauton.gr

Facebook   Instagram   LinkedIn

Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies

Copyright © 2024 GnothiSAuton.gr. Powered by PowerSite.